Παρμενίδου 4, Θεσσαλονίκη 6970920788 info@lilibetsjewelrybox.gr

Προστασία - Φροντίδα κοσμημάτων


Τα κοσμήματα αποτελούνται συνήθως από κράμα (μίξη) διαφόρων μετάλλων τα οποία επιχρυσώνονται ή επαργυρώνονται ώστε να έχουν χρυσή ή ασημί όψη. Η «βαφή» αυτή πρόκειται για μία λεπτή στρώση, η οποία κατά τη διάρκεια της χρήσης μπορεί να φθαρεί και το κόσμημά σας να χάσει τη λάμψη του και να μαυρίσει.

Παρακάτω θα δείτε χρήσιμες συμβουλές ώστε να διατηρήσετε τα κοσμήματα σας λαμπερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

  1. Αποφύγετε την επαφή με άρωμα, κρέμα σώματος, make up.
  2. Αποφύγετε την επαφή με νερό, σαπούνια, απορρυπαντικά ή οινόπνευμα.
  3. Αποφύγετε την επαφή με ιδρώτα (ακόμη και το pH του δέρματος του κάθε ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο!). Προτιμήστε να φοράτε κοσμήματα που να είναι χαλαρά πάνω σας, να μη σας σφίγγουν έτσι ώστε να κυκλοφορεί αέρας ανάμεσα στο δέρμα σας και το κόσμημα για να αποφύγετε την εφίδρωση.
  4. Αποφύγετε να κοιμάστε με τα κοσμήματά σας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ιδρώνετε συχνά χωρίς να το αντιλαμβάνεστε με αποτέλεσμα το γρήγορο αποχρωματισμό του κοσμήματός σας.
  5. Αποφύγετε την πολύ συχνή και πολύωρη χρήση. Κρατήστε τα κοσμήματα σας για τις εξόδους σας. Αν επιθυμείτε ένα κόσμημα που να το φοράτε συνεχόμενα τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα κόσμημα από καθαρό μέταλλο (πλατίνα, τιτάνιο, ασήμι, χρυσά κοσμήματα από 18 καράτια και πάνω), έτσι ώστε όταν θα σας μαυρίσει να μπορεί να καθαριστεί.
  6. Φυλάξτε τα κοσμήματά σας στο κουτάκι τους ή σε μια θήκη υφασμάτινη και αποφεύγετε να τα αφήνετε εκτεθειμένα σε διάφορες γωνίες του σπιτιού. Σε περίπτωση που κάποιο κόσμημα σας άρεσε πολύ αλλά σας έχει μαυρίσει υπάρχει πάντα η λύση της επιμετάλλωσης (με χρυσό ή πλατίνα) σε ειδικό τεχνίτη, ο οποίος μπορεί να επαναφέρει το κόσμημα στην αρχική του κατάσταση.

Tip! ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ Αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό προιόν, υπάρχουν γιατροσόφια που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Κατ΄ αρχήν η οδοντόκρεμα. Σε ένα βρεγμένο πανί αλείφουμε μία ποσότητα οδοντόκρεμας και αρχίζουμε το τρίψιμο των μαυρισμένων αντικειμένων. Μόλις τελειώσουμε ξεβγάζουμε με νερό. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ ικανοποιητικά. Αν το αντικείμενο που θέλουμε να γυαλίσουμε έχει πολλές εσοχές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντόβουρτσα αντί για πανί.

Ένα δεύτερος τρόπος καθαρίσματος ασημικών για οικιακή αλλά και για επαγγελματική χρήση είναι ο ακόλουθος. Χρησιμοποιούμε μία γυάλινη ή πλαστική λεκάνη. 1) Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα της λεκάνης με αλουμινόχαρτο. 2) Εν συνεχεία φτιάχνουμε μέσα στη λεκάνη το εξής διάλυμα. 2 κούπες νερό 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.Φροντίζουμε το νερό που θα ρίξουμε να είναι ζεστό. Φροντίζουμε επίσης το αλάτι να μην είναι το ιωδιούχο αλάτι του φαγητού. Πιό κατάλληλο είναι το χοντρό αλάτι 3) Εν συνεχεία ρίχνουμε τα ασημένια μαυρισμένα αντικείμενα., τα οποία βεβαίως θα ακουμπήσουν στον πάτο του ταψιού που είναι στρωμένο το αλουμινόχαρτο. Μετά από λίγα λεπτά το μαύρισμα από το ασήμι εξαφανίζεται.